torstai 9. helmikuuta 2012

Näillä mennään - syteen tai saveen


J: Tähkä, siirtoraja on sulkeutunut. Joukkueeseen napsahti pari pakkia. Legendaarisin sanoin näillä mennään. Mitkä fiilikset vahvistuksista?
T: Lähtökohtaisesti just sitä mitä tarvittiin, eli rightin puolen yv-pakki sekä jämäkkä peruspakki, joka ei jäädy kummassakaan päässä. Alussa pojat olleet hieman jumissa, mutta kaipa se on ihan luonnollista?
J: Kuuluu asiaan. Varsinkin Lupaschukilla on pitempi tauko takana. Siitä huolimatta esimerkiksi ylivoimalla nähtiin aineksia vaarallisemmasta viivapelistä kuin aikoihin. Huvittavaa oli myös huomata paikka paikoin, että Boumediennelle ei vielä kukaan ole kertonut, että fyysinen peli on kiellettyä nykyliigassa.
T: Kyllä, sen lisäksi Bume pelasti Lappeenrannan pelissä ainakin kerran varman maalin... Yks, mistä oon digannu, on että molemmat toimittavat kiekon maalille aina kun mahdollista. Asia, joka on monta kertaa unohtunu meidän muilta pakeilta... Parhaimmillaan uskon äijien olevan kuitenkin playoffeissa, jolloin todellinen arvo mitataan.
J: Kyllä nämä molemmat ovat todella ammattimiehiä ja takuulla vahvistavat juuri joukkueen heikointa osaa. Mitä mieltä olet kritiikistä, että tässä unohdetaan nyt kertaheitolla Omat pojat -projekti?
T: Joutavaa lässytystä, jota kuulee aina, kun Jokerit hankkii jonkun vähän nimekkäämmän pelaajan. Manelius on näyttönsä antanut, Kivistölle soisin kyllä vielä tilaisuuden näyttää, mutta aika kiven alla taitaa peliaika nyt olla ilman loukkaantumisia. Pudotuspeleissä ei kuitenkaan Maneliuksilla ja Kivistöillä mestaruuksia voiteta. Parhaat pelaa... Ai niin, ja onhan siellä katsomossa mm. yksi ikuinen lupaus Masto Nordlund?
J: Kivistö taisi liittyä K-Vantaan riveihin, josta ei nouse enää Jokeri-edustukseen ennen kuin KiVan kausi on ohi. Manelius periaatteessa täydentää A-junnuista tarvittaessa, mutta sanotaanko diplomaattisesti näin, että toivottavasti niitä palveluksia ei keväällä tarvita. Taso ei yksinkertaisesti riitä. Mastosta ei välttämättä olisi edes huono veikkaus, jos heittäisi, että miehen pelit jokeripaidassa saattavat olla ohi, ellei jollain käsittämättömällä tavalla nosta itseään pysyvästi takaisin pelaavaan kokoonpanoon kevään kuluessa ja loista hyökkäyspäässä.
Mutta siirrytäänpä sitten rosterista pelilliselle puolelle. Joulutauon jälkeen nähtiin synkkääkin synkempi pätkä, jossa tappioita toisensa perään. Vanha sanonta sanoo, että mestarit rämpivät tammikuussa, mutta allekirjoitatko väitteen?
T: Mun on tosta Mastosta sen verran viel pakko jatkaa, että kaiken tän paskan jälkeen se todennäköisesti ratkaisee meille playoffeissa mestaruuden.. tai vähintään jonkin tärkeän voiton jatkoajalla jollain järkyttävällä piiskalla, vähän kuten Wienissä. Tähän on vankkaakin vankempi usko!
Tammikuu oli erittäin synkkä tosiaan, mitään hyvää muisteltavaa ei Turun reissun lisäksi jäänyt... Mulla on edelleen perverssi usko tohon jengiin ja uskon, ettei se todellakaan ole vielä edes parastaan näyttänyt. Nyt on kuitenkin selitykset selitelty, tauon jälkeen voittoja on PAKKO alkaa tulemaan ja pelissäkin on pakko näkyä samoja elementtejä kuin syksyllä, muussa tapauksessa säälit kutsuvat ja voidaan nostaa kädet pystyyn tämän(kin) kauden menestyksen osalta.
J: Niin, mun silmiin näyttäisi siltä, että pelitapaa olisi lähdetty muuttamaan kesken kauden. Alkukaudesta pelattiin varsin tyypillisesti nykylätkää, ehkä äärikorostetustikin hitaita lähtöjä rintamahyökkäyksin eli tätä ns. Meidän peliä. Vähitellen kauden mittaan tästä on luovuttu, tai ainakin näissä viimeisissä matseissa sellaisia nähtiin maksimissaan pari-kolme per ottelu. Muutoin kiekkoa roiskittiin siniviivalla seisovin jaloin odotteleville laitureille, jotka jatkoivat pitkää päätyyn ja karvausta perään. Siinäkään tosin ei tunnuttu onnistuvan. Mitään selkeää pelitapaa tuosta on ollut vaikea havaita viimeisen jakson aikana ja viisikon etäisyydetkin ovat ihan liian pitkät. Oletko samoilla linjoilla?
T: Onhan tuo roiskiminen ollut ihan silmiinpistävää etenkin viime aikoina. Ongelmana on ollut sekin, että aniharvoin Jokerien pelaaja on sinne päätyyn ehtinyt ensimmäisenä, koska jengin luistelu on ollut viime peleissä todella tahmeaa. Tiedä sitten, kenen ajatus tämä pelisysteemin muutos on ollut, Erkan vai Lämsän? Virtahan peluuttaa pakkeja, joten hänen kädenjälkeään tämä tuskin on. Kyllähän tuollainen pelitapa voisi toimiakin, jos pelaajilla suksi luistaa ja on halua ja tahtoa voittaa ne kaksinkamppailut. Noita asioita ei ole ollut Jokerien pelissä aikoihin ja siksikin takkiin on tullut jatkuvalla syötöllä etenkin kärkijengeiltä. Tauon jälkeen on todella kiintoisaa seurata, millä tyylillä tullaan pelaamaan, kun Filppula palaa ruotuun.
J: Itsekin peräänkuulutin nopeampaa pelin kääntämistä jossain vaiheessa kautta, mutta ei se sulje pois hitaampia lähtöjä kokonaan. Nyt tuntuu, että koko systeemi on sulanut käsiin. Toivon todella, että syyllinen ei ole Lämsä vaan Erkka. Ja jos spartakiekolla mennään mestaruuteen, niin ok, mutta ei se sitä paljon puhuttua jokerikiekkoa ole, jota joukkueen pelitavaksi oltiin istuttamassa.
Oli miten oli, mikäli tällä rosterilla ei mennä keväällä pitkälle, voi siitä syyttää vain ja ainoastaan valmennusta. Tauon jälkeen toivon näkeväni alkukauden kiekkoa, koska kaikki sentterit – erityisesti johtavat Hahl ja Filppula - ovat pelikunnossa ja pakisto vihdoin laatuluokkaa. Nämä ovat lopulta kuitenkin ne ratkaisevat tekijät peliä avattaessa ja hyökkäyksiin lähdettäessä, mikä on ollut suoraan sanoen luokatonta viime aikoina. Ensimmäisen viikon jälkeen ollaan todella paljon viisaampia tämän kevään mahdollisuuksista.
T: Kyllähän sääleihin joutuminen olisi Ismo Lehkosta vapaasti lainaten skandaali. Se on lähtökohta, että kuuden joukossa ollaan. Edessä on vielä vierailut mm. Jyväskylään, Lahteen ja Poriin sekä kotipeli KalPaa vastaan. Jo pelkän uskottavuuden takia noista on pakko irrota pisteitä eikä se olisi muutenkaan hyvä lähtökohta playoffeihin, jos oltaisiin otettu kuokkaan kärkijengeiltä koko kevätkausi pelistä toiseen. Näitä voittoja ei kuitenkaan tule nykyisellä pelisysteemillä, joten jaan täysin näkemyksesi alkukauden pelisysteemiin siirtymisen tärkeydestä tauon jälkeen.
Toivotaan, että seuraava Johtavien hokianalyytikkojen kokous sujuu iloisemmissa merkeissä. Loppuun on vielä kysyttävä toveri Järvelän analyysiä J. Ridan otteista Talviklassikon jälkimainingeissa?
J: Pollella on kova fyysinen preesens, mutta täytyy sanoa, että kreikkalais-roomalaisessa Jani löysi voittajansa, jopa itse asiassa kahteen otteeseen. Kokeilepa Jani seuraavan kerran vääntöä luistimilla, tai yrittäkäähän edes edarin jengi laittaa fyysisin pelaajanne (arvon kapteeni Väänänen) haastamaan voimasuhteita fanien kanssa. Ette te kyllä silti voita faneja yöelämässä - ns. meidän omalla kotikentällämme. Joten go Tuomari! Lupaamme olla chanttaamassa ja silloinkin tuopin takaa.
T: Chantit on jo mestaruusjuhlien Battle part II:n valmiina. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

Tähkä & Järvelä