lauantai 22. syyskuuta 2012

Vaikuttavuutta


Aivan liian usein kuluneiden kausien aikana on tullut koettua se hetki, että kävelee arki-iltana räntäsateen keskellä Pasilan aseman betonihelvetissä Areenalta kotia kohti mitäänsanomattoman runkosarjapelin nähneenä. Väistämättä mielessään pyörittelee kysymystä, onko tässä lopulta mitään järkeä. Ei siinä oikeastaan mitään rationaalista olekaan. Ja sitten on näitä hetkiä, kun tietää, minkä vuoksi kannattaa tätä seuraa. Tämä ilta oli yksi niistä.
Olin lukenut iltapäivän aikana FB-seinäni uutisvirrasta hirvittävän läjän nostatuksia ja kannattajiemme kollektiivista tunnelman tiivistymistä: tifoa, pelaajajulkistusta yms. Silti en sinänsä ollut itse sen suuremmin latautunut otteluun. Ehkä sitä jollain tapaa on karaistunut vuosien varrella eikä joukkueen poissaololista myöskään nostattanut liioin odotuksia. Saapuessani Areenalle koin kuitenkin, että jotain erityistä on tänään ilmassa.
Jos miettii tavanomaista runkosarjan kotiottelua, alkaa ottelutapahtuma oikeastaan vasta kiekon pudotessa jäähän. Ehkä korkeintaan bisse tai vastaava sitä ennen. Tällä kertaa voisi sen sijaan oikeasti puhua ottelutapahtumasta. Ilta oli täynnä erinäisiä suurempia tapahtumia ja pienempiä yksityiskohtia, joista jokerikannattajana ei voi kuin nousta hymy suupieliin. Esimerkiksi ottelun alla ihmiset parveilivat uuden fanikaupan ympärillä, vilaukselta hulinassa pyörivät myös legenda #91 yhdessä ex-laiturinsa (nykyinen konsernijohtaja) kanssa.
Katsomon puolelle päästyäni Eteläpääty chanttaa porukalla Katupoikien laulun ikään kuin pienenä alkusoittona tifolle. Tämän jälkeen alkaa varsinainen fanien näytös: tifo. Siihen itse osaltaan osallistuessa en edes tajunnut, miten hieno tuo oli, vaikka suuruudesta olin toki kuullut hehkutuksia etukäteen. Nyt, kun on nähnyt kuvat ja videot, voi jälkikäteen vain haukkoa henkeä, miten upeaa jälkeä tämän toteutus oli vaikkapa yläkatsomoista katsottuna.
Aloituskiekon pudottaa jäähän samainen legenda #91, jonka olin jo vilaukselta nähnyt uuden fanikaupan edustalla. Tästä lähtee käyntiin sellainen näytös, jota en vähään aikaan muista nähneeni runkosarjapeleissä. 20 minuuttia, neljä osumaa. Nuoret neloskentän laiturit Salminen ja Lamberg rymistelevät kohti maalia ja hyppäävät välittömästi maaliensa perään samalla kiimaisella ryminällä päin pleksejä tuulettaen uransa avausosumia SM-liigassa. Vastaavasti Mosekselta ja Nordlundilta nelosen laiturien maalien välissä taidokkaat yksilösuoritukset. Etenkin Nordlundin kärkikynän jäljiltä TPS:n Kulmala etsinee yhä tietään ulos Areenalta.
Toinen erä menee heikommin, mutta jumbolle nostetut kiitokset faneille ja yhteistyökumppaneille ’vaikeina hetkinä’ ovat pieni, mutta hieno osoitus seurajohdolta liittyen viime viikkojen tapahtumiin. Samalla se on myös nerokas piikitys Helsingin Sanomien jeesustelua kohti. Kolmannessa erässä illan täydentää duunarisentteri Heino taidokkaalla yksilösuorituksellaan, joka on jälleen jokerikiekon taitopuolta parhaimmillaan.
Päästään lopuksi suosikkiaiheeseeni nimeltä yhteisöllisyys. Kuinka upeaa jälkeä voikaan syntyä katsomossa, kun kaudesta toiseen lokaa kasvoilleen keräävä Eteläpääty pääsee kerrankin toteuttamaan itseään niin, ettei SM-liiga koe asioita turvallisuusmääräysten vastaisiksi ja vastaavasti myös meidän saralta joustetaan myös liigan suuntaan esimerkiksi materiaalien suhteen, vaikka ne maksavatkin enemmän. Muutamat jokerifanit olivat tehneet valtaisan työmäärän tämän taideteoksen valmisteluun, eivätkä todellakaan turhaan.  Heidän johdollaan koko Eteläpääty toteutti liigassa suuruudessaan jotain ennennäkemätöntä. Vastaavasti joukkue virittyi hurjaan lataukseen ja esitti meille sellaista jokerikiekkoa, mitä on odoteltu takaisin Areenalle ’ihan jokunen kausi’. Taitoa, taklauksia, taistelua ja vieläpä tänään pääosin nuorten esiin marssittamana.
Seuratoiminta on parhaimmillaan saumatonta vuorovaikutteisuutta, jossa fanit antavat voimaa joukkueelle ja joukkue antaa voimaa faneilleen. Asia, joka meidän nykyjohdossa ilmeisestikin on kirkkaana mielessä. Siitä tämä ilta toimii kouluesimerkkinä. Fanit luovat tifon ja virittävät joukkueen, joukkue tarjoaa raikasta jokerikiekkoa, joukkueen suoritus leimauttaa Areenan tunnelman liekkeihin. Positiivinen oravanpyörä on käynnissä ja kuljettaa seuraa kohti yhteistä päämäärää. Ilta päättyy siihen, että Eteläpääty chanttaa Otakar Janeckylle, joka ohjaa faneja kapellimestarin elkein aitiosta päädyn yläpuolelta tuttu virne kasvoilla. Symboliikkaa, uskaltaisin väittää.

Järvelä

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Uusi kausi, uudet kujeet




T: Kollega Järvelä, uuden kauden aatto on käsillä, vaikka sitä ei helposti huomaisikaan. Viime aikojen kiekkolööpit kun ovat keskittyneet johonkin ihan muuhun. Meillä focus on kuitenkin olennaisessa, mutta käydääs tämä hokimyllykohu läpi kuitenkin viiltävän lyhyesti: Menikö tuomiot mielestäsi oikein? Miten näet tuomioiden vaikuttavan alkukauteemme?

J: Kovat tuomiot, jotka ovat osin oikeutetut, osin eivät. Esimerkiksi Ruudun tuomio tuli aika tavalla tyhjästä. Mutta lainaan Masaa "näillä mennään". Näen tämän koko sotkun lopulta niin, että näiden vastoinkäymisten myötä mestaruus maistuu keväällä entistä makeammalta.

Tuomiot toki hankaloittavat hieman peliä, mutta onneksi meillä on laajuutta erityisesti hyökkääjissä. Pakeissa Ossin poissaolo varmasti näkyy, mutta se on kuitenkin ainoastaan avausottelu ja IFK on ollut sillä tasolla, että normaalilla suorituksella pyyhimme heillä pelillisesti jäätä. Joskin derbyt ovat aina oma maailmansa. Vaihtoaitioon meillä pitäisi löytyä riittävät koutsit pelien ajaksi. Hantta liidaa ja myös Kangasalustaa on huhuiltu auttamaan. Itse veikkasin aluksi Martikaista kakkoseksi, mutta näin ei ilmeisesti kuitenkaan käynyt. Muutoin Lämsä ja Valtonen valmentavat ihan normaalisti, joten pelitaktiikoihin tuskin suurta muutosta on tulossa.

Siirrytään seuraavaksi rosteriin. Millaisin odotuksin lähdetään liikkeelle?

T: Mun silmään joukkue näyttää paremmalta kuin ehkä koskaan! Maalilla Kilpeläiseen ei takuulla kaaduta ja Tuohimaata viime kausi kouli varmasti siihen malliin, että siinä on todella varma tuuraaja. Treenipelitkin sen ovat jo osoittaneet... Puolustus on ehkä aavistuksen kapea, mutta Top Four (Ossi, Ertsi, Masto, Dehner) on ihan nykyliigan eliittiä. Sen lisäksi mulla on 100% luotto omiin junnuihin, eli Lindelliin ja Lindbohmiin, molemmat pystyy takuulla pelaamaan top6:ssa runkosarjassa ja korkealla tasolla. Melkeinpä toivon, että saavat mahd. paljon peliaikaa. AJ on alituiseen telakalla, mutta toivotaan, että pysyy vielä vauhdissa mukana.


Hyökkäys on liigan laajin ja todella loistavasti rakennettu. Loistava taidon, fyysisyyden, kokemuksen ja nuoruuden sekoitus eikä paletti hajoa yhteen tai kahteen loukkaantumiseen.

Ketkä pelaajat ovat Järvelän suurennuslasin alla kauden alussa?


J: Pakeista Teemu Eronen. Jätkä pelasi aivan loistavasti nuo muutamat harkkapelit, joihin kuntoutui mukaan. Liike oli tutun sulavaa ja nyt myös verkot heiluivat. Noussee tulevalla kaudella liigan ehdottomaan kärkikaartiin. Myös mainitsemasi Lindell ja Lindbohm yllättivät positiivisesti European Trophyn aikana.

Tähtiosaston hyökkääjistä Moses, Pulkkinen ja Teräväinen, joista jokainen on hieman erilaisessa tilanteessa toisiinsa verrattuina. Mutta, koska haluan välttämättä analysoida nämä nuoremmat yllättäjät, jätän tähtien analysoimisen sinulle.

Näistä positiivisista yllättäjistä minun on ehdottomasti pakko mainita Lambergin Masa. Ne ensimmäiset vaihdot, mitä veti Zugissa, valloittivat meidän paikalla olleiden jokerisydämet. Järjetön tsemppi joka vaihdossa ja paukuttaa toistuvasti kovia puhtaita pommeja. Nuoren Tomekin klooni ja tulee takuulla nousemaan fanien suosikiksi.

Henritiuksen uskon myös nousevan kauden aikana vakiokokoonpanoon, jos sama kehitys jatkuu, mikä sai alkunsa viime kaudella. Nämä poissaolot avaavat hyvän näyttöpaikan kauden alkuun – kenties kolmosketjussa - enkä ihmettelisi, vaikka viilettäisi pitempäänkin siellä.

Takaisin Moses-Pulkkinen-Teräväinen-akseliin. Kerropa odotuksesi heiltä ja onko vielä muita herroja Tähkän erikoistarkkailussa.

T: Niin... Henritius sai valmennukselta kehuja Frölunda-pelin jälkeen. Vastuuta lienee siis luvassa ainakin kauden alussa.

Tähdistä... Erosesta sanoit kaiken oleellisen. Olisi turhaa toistoa, jos lähtisin lateleen samoja asioita. Hyökkääjistä nuo mainitsemasi kolme nimeä ovat luonnollisesti ehkä eniten framilla. Pulun liike on kuin eri maailmasta, jos vertaa viime kauteen. Muutenkin kaveri tuntuu olevan todella kovassa tikissä kesän jäljiltä, joten ilman loukkaantumisia odotuksissa sellaiset 50-60 pinnaa ja paikka pistepörssin top10:n.


Teuvo ja Moses ovat molemmat ns. prospecteja, hiomattomia timantteja vielä. Teukan treenipelit alkoivat surkeasti, mutta olisiko passitus katsomoon ZSC-pelissä herättänyt? On nimittäin ollut kuin uudesti syntynyt sen jälkeen... Moses on huikea. Kaikki ylisanat on jo sanottu treenikaudella, mutta vielä ei ole yhtään pinnaa tehty liigassa, joten näytettävää riittää vielä. Ei silti mitään epäilystä, etteikö pinnoja tulisi, kun pääsee pelaamaan kärkiketjuissa. Yhteenvetona sanoisin, että Teuvolta odotan tasaista suoritustasoa ja 30-40p runkosarjassa. Moses, jos saa pelata ehjänä, saattaa yltää jopa 50 tehopisteeseen.


Ehkä kuitenkin eniten odotan tasonnostoa Ilari Filppulalta suhteessa viime kauteen. Treenipeleissä alkoi kulkea loppuvaiheessa, mutta kuuluttaisin tasaisempaa suorittamista. Ilarin tyyli tuskin miksikään muuttuu, eli "flegulta" se tulee näyttämään jatkossakin, mutta suoraviivaisuutta saisi hivenen tulla lisää. Niin, ja jullikotipelin kaltaisia yläkulmaskodeja saa kernaasti tulla jatkossakin!


Joukkue on nyt käyty aika kattavasti läpi. Mitkä ovat Monsieur Järvelän odotukset kaukalon ulkopuolelta. Pitäisikö areenan oluen hintaa laskea? Tuleeko Jokerit voittamaan Lahdessa allekirjoittaneen ollessa mestoilla? Laulaako OlviTenu Annelissa Levottomat kauden aikana?


J: Olueen -> Ei pitäisi, mutta vaadin sen sijaan isompia tuoppeja. Lahteen -> Pitäisin sitä pienimuotoisena ihmeenä, vaikka todennäköisyydet puhuvat jo tilastotappion (lue: voiton) puolesta. OlviTenuun -> On pettänyt niin moneen kertaan viime kausien aikana, että uskon hänen viihdeuransa olevan (valitettavassa?) laskusuunnassa. Vain samainen Levottomat live-esityksenä kesken nettiradioselostuksen voi kääntää simosilmumaisen syöksykierteen.

Odotan myös näkeväni kattavaa vaatemerkkitarjontaa Toivasen vierasmatkakirpputoreilla sekä saavani viime Turun stogereissulla ”lainaamani” talvitakin palautettuna takaisin ennen talvipakkasia.

Vieläkö puhutaan paskaa vai laitetaanko kausi käyntiin?

T: Tässä on aikaa kauden aikana jauhaa paskaa oikein olan takaa myös tämän blogin kautta, joten eiköhän polkaista kausi käyntiin. Huomenna jullia neppariin ja siitä se taas lähtee! On tää hianoo elämää!


Tähkä & Järvelä

lauantai 8. syyskuuta 2012

Koska pelataan jääkiekkoa?


Kummeli Stories –leffassa on kohtaus, jossa harrastelevat hevimuusikot Speedy ja Saku osallistuvat koulun liikuntatunnille. Tunnin aiheena on voimistelu ja vaikka pojat yrittävät toistuvasti kysellä mahdollisuuksia pesäpallon pelaamiseen, kieltäytyy opettaja Speedyn ja Sakun toiveista pitäytyen voimistelussa siitä riippumatta, ettei se heitä selvästikään kiinnosta. Sketsin lentäväksi lauseeksi on jäänyt elämään "Koska pelataan pesäpalloa?"
Tätä viime viikkojen mediasirkusta katsellessa tuo samaisen sketsin legendaarinen lausahdus on putkahtanut mieleen kerran jos toisenkin. Asetelma vain siten, että meillä on jääkiekkoseura nimeltä Jokerit, joka haluaa keskittyä jääkiekkoon ja vastaavasti media jankuttaa itsepintaisesti tapausta Peltonen vs. Ben-Amor kaikkine turhine sivujuonineen. Tragikoomisuudessaan tämä sinänsä jo alkaa vetää vertoja Kummeli-sketsin komiikalle.
Mediamylläkkä sai oikeastaan jo alkunsa aiemmin siitä, että Nelonen uutisoi oikeusministeriön paimenkirjeen Harkimolle koskien nk. fanien ruotsin kielen vastaista  käyttäytymistä. Kaikkinensa absurdi tilanne, kun tällaista vastustusta ei ole meidän fanien keskuudessa olemassa, seuran faneissa on myös suomenruotsalaisia ja seuran pääomistaja puhuu itse äidinkielenään ruotsia. Ylipäänsä kirje oli perusteeton ja täysin tarpeeton. Luulisi, että ministeriöllä olisi ihan oikeitakin asioita hoidettavanaan.
Edellisestä tapauksesta ei ehtinyt kulua viikkoakaan, kun Jokerit ja IFK kohtasivat Areenassa. IFK:n jo menetettyä mahdollisuutensa European Trophyn lopputurnaukseen ja heidän pelin ollessa muutoinkin totaalisen sekaisin, näkivät he parhaaksi ”vahvistaa brändiään” pelaamisen sijaan. Kun Semir sitten vastasi tähän samalla mitalla takaisin, karkasi homma kentällä käsistä. Tarina on tähän saakka kaikille tuttu.
Jokerit on seurana ottanut tapauksesta vastuun ja todennut, että tapaus oli ylilyönti. Olen samoilla linjoilla. Oma mielipiteeni on kuitenkin myös se, että pahimpiin ylilyönteihin sortuvat erinäiset mediat, jotka ovat nyt viikon verran myllyttäneet toinen toistaan julkisuushakuisempia otsikoita aiheesta. Tämä kaikki vain sen vuoksi, että Semirin ylilyönnin kohteena sattui olemaan Ville Peltonen, kultaleijona.
Juuri kukaan ei myöskään tunnu muistavan sitä lähtökohtaa, että ottelussa oli neljä tappelua, joista kolmessa aloitteellinen osapuoli oli IFK. Illan sikailulinjan aloittaja oli Melart, aivan vastaavin toimenpitein kuin Semir. Ainoastaan sillä erolla, että kohteena oli kultaleijonan sijaan Jarkko Ruutu. Ja silloin, kun Ruutu on ns. kärsivänä osapuolena, ei sillä yhtä myyviä lööppejä revitellä. Lopulta ison yleisön silmissä paha on Hjalliksen miljoonajoukkue Jokerit, vastaavasti tuulipukukansan sympatioita nauttii luonnollisesti kevätkendon ihmismonumentti. Varsin myyvää vastakkainasettelua, eikä mitään uutta auringon alla. Ei muuten myöskään se, että IFK:n teot tekevät hyväksyttäväksi brändi ja koodi.
Mediasirkusta täydentää julkinen keskustelu käskytyksistä. Näistäkin on jauhettu loputtomiin. Milloin mielipiteensä esittää varmana tietona Nielikäinen, milloin Tony Salmelainen. Ja käskytyksistäkin saadaan keskustelu käyntiin hyvin yksipuolisesti. Aika jännä, että kumpikaan kavereista ei esittänyt mitään syytöksiä Pelicans-IFK tai KalPa-IFK –joukkotappeluiden jälkeen. Brändin varjosta katsottuna maailma on kai vain yksinkertaisesti punaisempi.
Poliisitutkinnat ovat Ben-Amorin ja Peltosen tapauksen osalta käynnissä ja tapahtumat on viety liigan kurinpitoelimiin käsiteltäväksi. Voitaisiinko jatkossa toimia niin, että jätetään kaukalossa tapahtuvat asiat kyseisen turnauksen kurinpitoelimien käsiteltäväksi? European Trophy tästä jo tuomionsa jakoi, liigan ei tarvitsisi tähän enää puuttua. Poliisi voi puolestaan käsitellä kaukalon ulkopuolella tapahtuvat asiat, kuten Tony Salmelaisen roskiksen heittämiset päin bussikuskin kasvoja. Ja onhan heillä vielä Kyllikki Saaren murhakin selvittämättä.
Viimeisin status tässä farssissa ilmeisesti on se, että kaukaloväkivallasta ollaan laittamassa keskustelua pystyyn eduskunnan sivistysvaliokunnassa. Tarja Halonenhan on linjannut jo kertaalleen, että jääkiekkoa pitäisi kehittää enemmän naisjääkiekon suuntaan ottamalla kovia taklauksia pois. Jotain yhtä nerokasta odotan tulevalta keskustelulta. Jälleen kerran, eikö tässä yhteiskunnassa ole tärkeämpiä ongelmia ratkottavana?
Kausi starttaa torstaina. Aina varma merkki kauden alkamisesta tuntuu olevan se, että Jokerit nousee tavalla tai toisella lööppeihin. Vastaavaa mediamyllytystä en kuitenkaan muista meidänkään kohdalla tässä määrin aiemmin seuranneeni. Eikä se jaksa minua enää yhtään kiinnostaa. Meillä on loistava kiekkojoukkue lähtövalmiina kohti mestaruuden metsästystä, mutta se tuntuu uppoavan kaiken tämän jeesustelun alle. Olisi hieno viimeinkin päästä keskittymään siihen itse olennaiseen – peliin nimeltä jääkiekko. Joko pelataan jääkiekkoa?

Järvelä