torstai 22. marraskuuta 2012

Back to Basics


Katselin tiistaina ennen näätämatsia epäuskoisena meidän pelaavaa pakkikalustoa, enkä tiennyt, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Kokoonpano vaikutti paperilla lähinnä tragikoomiselta. Se oli pääosin yhdenlainen keräilyerä rotaatiojätkiä ajatuksella, mitä nyt saadaan K-Vantaasta ja A-junioreista irroitettua. Vitutusta lähtökohtaisesti minimoidakseni löin vielä pitkävetoon Kärpille kahden maalin voiton, jotta en jäisi ainakaan tyhjin käsin matsin päätyttyä, vaikka tappio tulisikin. Areenalle lähdin harvinaisen vähin ennakko-odotuksin. Rosteria katsoessa kerroin oli kuin kutsu syömään. Ja mitä tapahtuikaan? Näin vihdoin kaipaamaani suoraviivaista ja tehokasta kiekkoa, joka toi täydet kolme pistettä hankalaa vastustajaa vastaan.
Todettakoon, että pidän taitokiekosta, johon Jokereiden pelillinen identiteetti perustuu. Nykymallissaan vieläpä yhdistettynä kiekkokontrolliin ja taitavien yksilöiden työteliääseen joukkuepelaamiseen. Pelityyli on toimiessaan nautinnollista seurattavaa. Kuitenkin pitkin syksyä olemme kärsineet tappioita selvästä hallinnasta huolimatta, mikä on ollut seurausta siitä, että taitokiekko ja kiekkokontrolli viedään astetta liian pitkälle. Pelailu menee toisinaan taitoelementin vuoksi tehottomaksi riplailuksi, kun ketju toisensa perään pyrkii tekemään kauden maalin.
Yht’äkkiä siinä vaiheessa, kun puolustus meni suunnilleen kokonaan uusiksi loukkaantumisten ja Lindbohmin pelikiellon vuoksi, peli muuttuikin vihdoin riplaamisen sijaan tehokkaaksi. Joukkue palasi erityisesti hyökkäyspelaamisessa jääkiekon pelillisten perusasioiden ääreen. Se lisäsi kaivattua suoraviivaisuutta hyökkäyksiin, ajoi maalille, laukoi kohti maalia huonommistakin paikoista, paransi maskipelaamistaan. Sama pelillinen tekeminen jatkui tänään Lukkoa vastaan. Tuloksena hallittu 4-0-voitto rutiinilla Lukosta, vaikka pelillinen hallinta olikin jälleen hieman enemmän vastustajalla.
Tuntuu kuin joukkue olisi hankkinut jostain ihan uuden taisteluilmeen. On todettu joukkueena se fakta, että lähtökohtaisesti meillä on tällä hetkellä puolustus, jonka kanssa pitää pelata yksinkertaisemmin: tehokkaan ja suoraviivaisemman hyökkäyspelin kautta.  Tämä on suoraviivaisuus on tuonut selkeyttä loistavan ykkösketjun takana raatavien ketjukoostumusten peliin. Useat pelaajat ovat nostaneet tasoaan tehotilastojen kärkijätkien takana. Hyökkäyksessä heitä ovat esimerkiksi pelaajat kuten Tyrväinen, Pulkkinen, Rita, Hahl. Puolustuksessa etenkin Dehner on ollut loistava kasvaneen vastuun myötä, vaikka hän oli hyvä jo tätä ennen. Santeri Saari on debytoinut vahvasti, puhumattakaan kauden huikeimman tason noston tällä viikolla esittäneen Nico Maneliuksen otteista.
Pelisysteemi on todella hyvin iskostettuna joukkueeseen, kun tässä massiivisessa loukkaantumissumassa luovitaan solidilla pelillä tasaisesti pisteitä – jopa paremmin kuin ykköskokoonpanolla. Systeemiin on pakko olla helppo hypätä mukaan, kun Santeri Saaret ja Nico Maneliukset pelaavat pienellä yksinkertaistuksella kuin olisivat pelanneet koko kauden edustusjoukkueen mukana. Kieltämättä hienosti pääsi jengi näpäyttämään epäilyjäni ja palautti pikapostina tiistaiaamuna horjuneen luottamukseni takaisin. On myös koomista, että tällä viikolla olen nauttinut rebound-ohjuri-räkämaaleista kenties enemmän aikoihin. Sitä se aiheuttaa, kun tehottomasta hallinnasta alkaa tulla pysyvä olotila. Lopulta räkämaalit alkavat olla esteettisesti kauniita, kun niitä näkee aivan liian harvoin. Pidetään ne nyt normaalissa repertuaarissa mukana tästäkin eteenpäin, kun kerran hyvään vauhtiin on päästy.

Järvelä