sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Världens Bästa Karlsson


J: Tähkä, Kungen Erik on poistunut Areenalta. Mitkä fiilikset päällimmäisenä maailman parhaan puolustajan ajasta Jokereissa? Loppuvatko superlatiivit?
T: Superlatiivit ovat loppuneet jo aikoja sitten. Päällimmäinen fiilis on haikeus... Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Eilinen show oli osoitus siitä, että halutessaan Karlsson dominoi liigaa mennen tullen. Kaipa tässä täytyy sittenkin hieman elätellä toiveita, että josko sittenkin näkisimme Erikin vielä tällä kaudella dominoimassa liigan pudotuspelejä?
J: Yleinen mielipide tuntuu olevan, että Erikiä ei enää Jokereissa nähdä, vaikka NHL-kausi peruuntuisi lopullisesti. Itse uskon, että paluu on edelleen mahdollista. Kaveri on viihtynyt meidän organisaatiossa ja Helsingissä loistavasti. Kun tiedetään, miten kilpailuhenkinen pelaaja Karlsson on, niin miksi hän ei palaisi Jokereihin, kun kerran viihtyy organisaatiossa, tarjolla on iso rooli joukkueessa ja ennen kaikkia täällä hänellä on todella hyvä mahdollisuus voittaa mestaruus? Frölunda on miehen kotiseura, mutta ymmärtääkseni heillä ei vastaavaa todennäköisyyttä mestaruuden voittamiseen ole tällä kaudella tarjolla.
T: Todennäköistä on, että Elitserien sallii ruotsalaisten NHL-pelaajien pelaamisen sarjassa jos lockout päättyy. Avainkysymys onkin sen jälkeen, kiehtooko Erikiä enemmän kotiseurassa pelaaminen vai Suomen mestaruuden voittaminen. Eiköhän Ruudun Jakke ainakin tee kaikkensa saadakseen Erikin vielä Jokereihin! Uskooko Kollega Järvelä, että Kungen Erikin poistumisella olisi isojakin vaikutuksia joukkueen peliesityksiin kentällä?
J: On päivänselvää, että tuollaista kaveria ei korvaa kukaan. Kyllä se väistämättä siis jollain tapaa näkyy otteissa. Samaan hengenvetoon voisin todeta, että pelisysteemi ja sen toteutus on sillä tasolla, että en usko edes Karlssonin poistumisen tekevän suurta droppia Jokereiden pistetahtiin. Masto on soolomaalinsa ohella nostanut tasoa viime peleissä huimasti ja itse kukin puolustajista on parantanut Erikin pelatessa joukkueessa. Itseluottamustaso on siis korkealla ja Erikin siirtyessä sapattivapaalleen, avaa se mm. Eroselle lisää peliminuutteja. Näkisinkin Erosen nyt Jokereiden ykkösylivoiman takakolmion viivapelaajana tulevissa peleissä. Ehkä nuorten MM-kisojen jälkeen voitaisiin kokeilla viiden hyökkääjän ylivoimaa, sillä Teräväinen on pelannut tuota paikkaa hyvin karlssonmaisin ottein Ufassa. Liputatko ennemmin kuitenkin Maston puolesta?
T: Kyllä Teräväisen pelaaminen viivapakkina vakuutti tänään siinä määrin, että viiden hyökkääjän ylivoima on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Ellei nyt sitten Lepistöä saada kotiutettua. Silloin yv-pakkeina voisivat olla Lepistö, Moses, Eronen ja Nordlund. Viime aikoina ylivoima on toiminut kuin elokuvissa, ei kannattane odottaa ihan vastaavaa loistokkuutta jatkossa ottaen huomioon Karlssonin jättämän rightin pakin aukon viivassa. Onneksi pelisysteemi toimii, kuten sanoitkin, erittäin hyvin, eli tuskin tässä mitään romahdusta tulee.
Siinä olemme kuitenkin varmaan samaa mieltä, että Kekäläisen on lähdettävä pakkimarkkinoille ellei Lepistöä saada. Erikin paluusta ei kuitenkaan takuita ole.
J: Ehdottomasti. Ei sillä, ettenkö luottaisi nykyiseen pakistoon, mutta se kaipaa Erikin lähdettyä hieman lisää kiekollisuutta sekä ennen kaikkea leveyttä. Kärkikokoonpano on hyvä, mutta loukkaantumisvaraa siinä ei juuri ole, kun vertaa tilannetta vaikkapa hyökkäyskalustoon. Myös pelisysteemimme, joka pohjautuu hyökkäysvoittoiseen peliin, tarvitsee tuekseen pakkeja, joiden tärkeimpiä ominaisuuksia on pelin avaaminen. Tällöin päästään hyödyntämään taitavaa hyökkäysarsenaalia.
Lepistö olisi tähän tilanteeseen aika optimaalinen hankinta. Kiekollinen pelaaja, joka pärjää myös puolustuspelissä. Oma kasvatti, joka voisi hyvinkin palata kotiin Amerikan ja Venäjän reissujen jäljiltä. Samihan nähtiin Jokereiden aitiossa pari viikkoa taaksepäin, ja kuinka ollakaan sopimus Venäjällä purettiin samaan aikaan Erikin ilmoituksen kanssa. Ihmettelisin, jos Kekäläisellä ei olisi vähintään vahva neuvotteluyhteys Lepistön kanssa käynnissä. Mikäli lock-out päättyy, vastustajat heikkenevät suhteessa Jokereita enemmän ja Lepistön (tai muun kiekollisen pakin) myötä joukkue olisi valmis. NHL-kauden jatkuessa puolestaan Lepistö + Karlsson pakistossa olisi melkoista valuuttaa.
Palataan vielä lopuksi takaisin Karlssoniin. Minkä vuoksi kyseessä on mielestäsi mailman paras puolustaja? Toki puolustaja on ehkä lähtökohtaisesti väärä termi Erikistä puhuttaessa, mutta puhutaan nyt vaikka sitten hyökkäävästä puolustajasta.
T: Erik on mun mielestä jäällä neljäs hyökkääjä. Ihan huikeat lahjat pelata lätkää; Luistelu, kiekollinen pelaaminen, kaikki nuo näyttää todella vaivattomalta. Lisäksi peliäly on aivan top-luokkaa. Kyllä nuo tekijät tekevät Karlssonista maailman parhaan hyökkäävän puolustajan tällä hetkellä. Puolustava puolustajat ovat sitten erikseen... Ei muuta kuin koska tahansa tervetuloa takaisin Jokereihin! Itse en paluuseen usko, mutta aina on toivoa...
J: Haluaisin lisätä tähän vielä Karlssonin ominaisuudet joukkuepelaajana. Erik tsemppasi kovasti pelikavereitaan, juhli aidosti myös muiden onnistumisista. Vastustajan satuttaessa itseään hän oli ensimmäisenä kysymässä, onko kaikki kunnossa. Todellinen herrasmiespelaaja, joka pelasi nöyrällä asenteella, vaikka olisi voinut periaatteessa leijua noilla taidoilla korkealla. Hieno pelaaja, jonka kasvoilla paistoi aina onnistuneen suorituksen jälkeen jokerimainen virnistys.
Kiitos Erik. Olet koska tahansa tervetullut takaisin.

Tähkä & Järvelä


tiistai 25. joulukuuta 2012

Joulu tuli


Haluan jakaa kiitosta Jokereiden joulukalenterista. Se on ollut hieno tapa pudotella solmittuja jatkosopimuksia meidän fanien tietoon. Fiilis on kunakin päivänä luukkua avatessa ollut kuin pikkulapsella. Sitä odotti etukäteen ja päivä toisensa jälkeen videokalenterin luukun avaaminen sai hyvälle mielelle. Avautui luukun takaa sitten uusi pelaajasopimus, Zoltanin terveiset tai taustajuttu siitä, mitä arki on organisaatiossa eri vastuuhenkilöillä.
Kuten joulukalentereissa on tapana, paras yllätys oli jätetty viimeiseen luukkuun. Ossi Väänäsen pitkä jatkosopimus vuoteen 2016 saakka oli joulun kovin lahja. Se varmistaa, että puolustuksen perustukset ovat kunnossa. Luotettava kapteenimme putsaa maalinedustaa jatkossakin jämäkin ottein ja mentoroi ohessa nuoria puolustuslahjakkuuksiamme oikeille urille ammattilaisuransa alkutaipaleella.
Väänäsen pitkä jatkosopimus on peruspilari tulevien vuosien Jokeri-joukkueessa. Se on jälleen palanen Kekäläisen vahvaa osaamisesta sillä saralla, miten voittavaa joukkuetta rakennetaan. Joukkueesta löytyy aidosti punakeltainen kapteeni ja aimo annos luontaista johtajuutta Ossin toimiessa jengin johtajana. Usein pelaajasopimusten saralla kuulee jos jonkinlaista sanahelinää organisaatiosta, johon sopimuksen tekee. Ossin kohdalla on kuitenkin helppo uskoa kaverin vilpittömyyteen, kun hän kehuu organisaatiota ja kutsuu Jokereita kodikseen.
Kun katsotaan ensi kauden joukkuetta kokonaisuutena joulukalenterin viimeisen luukun avauduttua, niin voidaan todeta yksiselitteisesti, että meillä on pullat hyvin uunissa. Kuluva kausi on vasta joulutauolla, mutta meidän joukkue on muutamaa sopimusta vaille valmis myös tulevalle kaudelle. Lähestulkoon kaikki tärkeimmät pelipaikat on jo varmistettu jatkosopimuksin. Jatkuvuus joukkueessa on suuri, mikä takaa sen, että pelisysteemiä ei tarvitse lähteä raapimaan kasaan tyhjästä vaan toimivaa sapluunaa voidaan lähteä jatkamaan tulevalle kaudelle pienin lisämaustein. Yhdelläkään muulla liigaseuralla ei tilanne ole yhtä hyvä. Ääripäänä Lahden Pelicansissa jatkosopimuksia ensi kaudelle on solmittuna kokonaiset kolme kappaletta. Onneksi Kekäläisen aikakaudella ei enää järjestetä massiivisia tiedotustilaisuuksia vaan jatkosopimukset varmistetaan ajoissa ja tiedotetaan hyvissä ajoin.
Näiden ajatusten myötä hyvää punakeltaista joulua kaikille tätä blogia seuraaville jokerifaneille. Rentoutukaa ja ladatkaa akkuja huolella, sillä kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että tästä keväästä on tulossa positiivisessa mielessä hyvin pitkä.

Järvelä

P.S. Seuratkaapa huomenna käynnistyviä nuorten kisoja, missä Jokeri-pelaajia on iso liuta. Kuusi pelaajaa on enemmän kuin yhdeltäkään muulta seuralta. Lisäksi valmennuksen puolella Tomek takaa, että tunnetta ja tahtoa joukkueessa riittää. Palataan näihin todennäköisesti vielä paremmin lähipäivinä, kun saadaan kisat käyntiin.

torstai 6. joulukuuta 2012

Paalupaikalla

Minulta kysyttiin eilen, miltä tuntuu, kun Jokerit on liigakärjessä. Vastaukseni oli kutakuinkin, että tuntuu oikein hyvältä varsinkin todella monen vuoden tauon jälkeen, mutta jalat pysyvät maassa. Syy siihen, että tilanteen ottaa yllättävänkin tyynesti, johtuu siitä, ettei kärkipaikka lopulta tullut valtavana yllätyksenä. Sitä on osannut odottaa siitä lähtien, kun nousu alkukierrosten jälkeiseltä jumbosijalta lähti kohti piikkipaikkaa.

Menestyvän joukkueen ja organisaation rakentaminen on pienten palasten loksauttelemista paikalleen yksi kerrallaan. Tässä Jarmo Kekäläinen on piinluja ammattilainen. Hän on koonnut voitontahtoiset ihmiset tekemään oikeita asioita ja suunnannut seuran energian olennaiseen. Tulokset näkyvät nyt vihdoin sarjataulukossa. Se näkyy yleisömäärissä. Se näkyy myös orastavana Jokeri-buumina. Siitä voitte konkreettisesti nähdä väläyksen ylihuomenna fanimatkalla, joka liikuttaa noin 1300-1400 jokerifania Turkuun junan ja bussien voimin.

Piikkipaikka on tietysti suurin ilonaihe tällä hetkellä. Joukkueella on selvä pelillinen identiteetti ja toimiva pelitapa. Nämä ovat olleet aivan ydintekijöitä siinä, että Jokerit on ottanut paikkansa sarjakärjessä, vaikka loukkaantumislista on ollut välillä täynnä pelaajia. Nyt sairastuvalta on onneksi ollut virtaus ulospäin, vaikka loukkaantumisten vuoksi on edelleen syrjässä muutamia todella tärkeitä pelaajia. Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Loukkaantumiset ovat avanneet myös näyttöpaikkoja sellaisille pelaajille, joita ennen kautta pidettiin täytepelaajina. Hännikäinen, Lamberg, Salminen, Lindbohm, Lindell, Saari jne. Lista on pitkä. Suurin positiivinen yllätys on itselleni ollut Juhani Tyrväinen. Kaikki osasivat odottaa Jullelta taisteluilmettä, mutta kuka osasi oikeasti odottaa, että hän on noin hyvä kiekollisena sentterinä. Kaveri on ottanut isoja askelia eteenpäin nimenomaan kiekollisessa pelissä ja on monipuolisuutensa vuoksi ehdottomasti jatkosopimuksen arvoinen. Nuorten pelaajien esiinmarssia ja kehittymistä on aina hieno seurata. Nyt se osataan jopa yhdistää menestyvään jääkiekkoon. Joukkue on sarjakärki ja samaan aikaan se on ollut liigan eniten peliaikaa tulokkaille antavia seuroja.

Jos leikitellään vielä hieman tilastofaktoilla, niin en muista myöskään tilannetta, jolloin Jokerien ykkössentteri on komeillut pistepörssin kärjessä ja ykköspuolustaja puolustajien pörssikärjessä. Esimerkiksi eilinen peli jälleen sellainen näytös Världens Bästa Karlssonilta, että oksat pois. Kaveri on kentällä aivan omaa luokkaansa, aivan kuten maailman parhaan tietysti kuuluukin. Toisinaan näyttää, että Karlsson ei pelaa täysillä, mutta ei hänen varmaan tarvitsekaan. Halutessaan hän dominoi peliä, heikompina päivinä hän on vain hyvä.

Lopuksi on vielä pakko hehkuttaa Steve Mosesin jatkosopimusta. Pelaaja tuodaan yliopistosarjoista ja nousee muutamassa kuukaudessa liigatasolla tähtiluokan kategoriaan. Yleensä tämän tason nuoret pelaajat viedään nopeasti kovempiin sarjoihin, mutta niin vain Kekäläinen onnistui kiinnittämään Tim Stapletonin reinkarnaation kahdeksi vuodeksi meille. Ihan vastaavasti kuin Stapletonista aikoinaan, uskon Stevestä olevan paljon iloa meille faneille tällä kaudella ja tulevaisuudessa.

Nyt on sitten meidän fanien aika antaa vastinetta joukkueen suorituksille. Edessä on huomenna aina kiihkeä peli Kärppiä vastaan Areenassa ja lauantaina Turun vierasreissu. Turun matka on runkosarjan ehdoton kohokohta ainakin osallistujamäärän osalta ja matkan toteutumiseksi on toimistolla tehty iso duuni. Meidän fanien vastuulla on nostaa tunnelma kattoon. Olkoon se samalla kiitos joukkueelle ja organisaatiolle upeasta syyskaudesta sekä yllyke kohti vielä parempaa kevättä. Tehdään Turun nakkikattilasta punakeltainen.

Järvelä