lauantai 8. syyskuuta 2012

Koska pelataan jääkiekkoa?


Kummeli Stories –leffassa on kohtaus, jossa harrastelevat hevimuusikot Speedy ja Saku osallistuvat koulun liikuntatunnille. Tunnin aiheena on voimistelu ja vaikka pojat yrittävät toistuvasti kysellä mahdollisuuksia pesäpallon pelaamiseen, kieltäytyy opettaja Speedyn ja Sakun toiveista pitäytyen voimistelussa siitä riippumatta, ettei se heitä selvästikään kiinnosta. Sketsin lentäväksi lauseeksi on jäänyt elämään "Koska pelataan pesäpalloa?"
Tätä viime viikkojen mediasirkusta katsellessa tuo samaisen sketsin legendaarinen lausahdus on putkahtanut mieleen kerran jos toisenkin. Asetelma vain siten, että meillä on jääkiekkoseura nimeltä Jokerit, joka haluaa keskittyä jääkiekkoon ja vastaavasti media jankuttaa itsepintaisesti tapausta Peltonen vs. Ben-Amor kaikkine turhine sivujuonineen. Tragikoomisuudessaan tämä sinänsä jo alkaa vetää vertoja Kummeli-sketsin komiikalle.
Mediamylläkkä sai oikeastaan jo alkunsa aiemmin siitä, että Nelonen uutisoi oikeusministeriön paimenkirjeen Harkimolle koskien nk. fanien ruotsin kielen vastaista  käyttäytymistä. Kaikkinensa absurdi tilanne, kun tällaista vastustusta ei ole meidän fanien keskuudessa olemassa, seuran faneissa on myös suomenruotsalaisia ja seuran pääomistaja puhuu itse äidinkielenään ruotsia. Ylipäänsä kirje oli perusteeton ja täysin tarpeeton. Luulisi, että ministeriöllä olisi ihan oikeitakin asioita hoidettavanaan.
Edellisestä tapauksesta ei ehtinyt kulua viikkoakaan, kun Jokerit ja IFK kohtasivat Areenassa. IFK:n jo menetettyä mahdollisuutensa European Trophyn lopputurnaukseen ja heidän pelin ollessa muutoinkin totaalisen sekaisin, näkivät he parhaaksi ”vahvistaa brändiään” pelaamisen sijaan. Kun Semir sitten vastasi tähän samalla mitalla takaisin, karkasi homma kentällä käsistä. Tarina on tähän saakka kaikille tuttu.
Jokerit on seurana ottanut tapauksesta vastuun ja todennut, että tapaus oli ylilyönti. Olen samoilla linjoilla. Oma mielipiteeni on kuitenkin myös se, että pahimpiin ylilyönteihin sortuvat erinäiset mediat, jotka ovat nyt viikon verran myllyttäneet toinen toistaan julkisuushakuisempia otsikoita aiheesta. Tämä kaikki vain sen vuoksi, että Semirin ylilyönnin kohteena sattui olemaan Ville Peltonen, kultaleijona.
Juuri kukaan ei myöskään tunnu muistavan sitä lähtökohtaa, että ottelussa oli neljä tappelua, joista kolmessa aloitteellinen osapuoli oli IFK. Illan sikailulinjan aloittaja oli Melart, aivan vastaavin toimenpitein kuin Semir. Ainoastaan sillä erolla, että kohteena oli kultaleijonan sijaan Jarkko Ruutu. Ja silloin, kun Ruutu on ns. kärsivänä osapuolena, ei sillä yhtä myyviä lööppejä revitellä. Lopulta ison yleisön silmissä paha on Hjalliksen miljoonajoukkue Jokerit, vastaavasti tuulipukukansan sympatioita nauttii luonnollisesti kevätkendon ihmismonumentti. Varsin myyvää vastakkainasettelua, eikä mitään uutta auringon alla. Ei muuten myöskään se, että IFK:n teot tekevät hyväksyttäväksi brändi ja koodi.
Mediasirkusta täydentää julkinen keskustelu käskytyksistä. Näistäkin on jauhettu loputtomiin. Milloin mielipiteensä esittää varmana tietona Nielikäinen, milloin Tony Salmelainen. Ja käskytyksistäkin saadaan keskustelu käyntiin hyvin yksipuolisesti. Aika jännä, että kumpikaan kavereista ei esittänyt mitään syytöksiä Pelicans-IFK tai KalPa-IFK –joukkotappeluiden jälkeen. Brändin varjosta katsottuna maailma on kai vain yksinkertaisesti punaisempi.
Poliisitutkinnat ovat Ben-Amorin ja Peltosen tapauksen osalta käynnissä ja tapahtumat on viety liigan kurinpitoelimiin käsiteltäväksi. Voitaisiinko jatkossa toimia niin, että jätetään kaukalossa tapahtuvat asiat kyseisen turnauksen kurinpitoelimien käsiteltäväksi? European Trophy tästä jo tuomionsa jakoi, liigan ei tarvitsisi tähän enää puuttua. Poliisi voi puolestaan käsitellä kaukalon ulkopuolella tapahtuvat asiat, kuten Tony Salmelaisen roskiksen heittämiset päin bussikuskin kasvoja. Ja onhan heillä vielä Kyllikki Saaren murhakin selvittämättä.
Viimeisin status tässä farssissa ilmeisesti on se, että kaukaloväkivallasta ollaan laittamassa keskustelua pystyyn eduskunnan sivistysvaliokunnassa. Tarja Halonenhan on linjannut jo kertaalleen, että jääkiekkoa pitäisi kehittää enemmän naisjääkiekon suuntaan ottamalla kovia taklauksia pois. Jotain yhtä nerokasta odotan tulevalta keskustelulta. Jälleen kerran, eikö tässä yhteiskunnassa ole tärkeämpiä ongelmia ratkottavana?
Kausi starttaa torstaina. Aina varma merkki kauden alkamisesta tuntuu olevan se, että Jokerit nousee tavalla tai toisella lööppeihin. Vastaavaa mediamyllytystä en kuitenkaan muista meidänkään kohdalla tässä määrin aiemmin seuranneeni. Eikä se jaksa minua enää yhtään kiinnostaa. Meillä on loistava kiekkojoukkue lähtövalmiina kohti mestaruuden metsästystä, mutta se tuntuu uppoavan kaiken tämän jeesustelun alle. Olisi hieno viimeinkin päästä keskittymään siihen itse olennaiseen – peliin nimeltä jääkiekko. Joko pelataan jääkiekkoa?

Järvelä

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus!

Anonyymi kirjoitti...

Todella nasevaa tekstiä! Kaiken muun allekirjoitan, paitsi sen, että kyllähän SM-liigankin piti antaa tästä omat rangaituksensa, koska noi ET:n rangaistukset olivat silkkaa painomustetta paperilla.

Tuntui, että Hesari oli jo pidemmän aikaa odottanut, että saisi syyn purkaa sponsorisopimus Jokereiden kanssa. Itse jämäjulli Heikki Miettinen plus kaikki muut julleilta haiskahtavat toimittajat ovat jo pidemmän aikaa yrittäneet loata ilkeän Jokereiden mainetta Sanomien eri medioissa, mukaan lukien Nelonen.

Jokerit-vastaisuus tuntuu olevan ihan maanlaajuinen trendi monessa muussakin tiedotusvälineessä. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää samaista ifk-taustaista asianajajaa, jota haastatellaan nyt ihan jokaisessa mediassa kaikkein suurimapana hokilaki-asiantuntijana. Suomessa on kuvottavan putkinäköistä ja puolueellista urheilujournalismia.

Onneksi huomenna starttaa kausi ja nämä shokkivau-lööppien paskanjauhajat joutuvat todistamaan Jokereiden ylivoimaa niin kentällä kuin katsomoissakin.