torstai 29. syyskuuta 2011

Fenix-lintu

"Aajii-i!!" Tähkän terävässä huudahduksessa on loppua kohden nouseva nyanssi, joka ikään kuin enteilee seuraavassa silmänräpäyksessä tapahtuvaa harhasyöttöä suoraan vastustajan lapaan. Kuinka ollakaan, sinne napsahtaa. Pyöritys omassa päässä on jälleen valmis. Seuraavassa hetkessä virhettään paikkaileva Niemi ryntäilee itsensä ulos tilanteesta ja kun potku ei riitä, roikkuu vastustajassa. Jäähy. Ansaitusti. "A-J, v***u sä oot paska!", Raitis räjäyttää huudon ilmoille vieressä. Ansaitusti sekin. Huonostihan tuo pelaa. Tuttua? Kyllä, liian tuttua viime kausilta.

Palataan ajassa vieläkin taaksepäin. 15.3.2009 Leksand ja Rögle pelaavat liigakarsintaa, ottelun toista erää. Röglen Mathias Tjärnqvist taklaa Niemeä selästä Leksandin maalin takana. Niemi lentää pää edellä laitaan, iskee naamansa suoraan jäähän jättäen jälkeensä verisen vanan ja jää lopulta makaamaan jäälle useiksi minuuteiksi. Seurauksena aivotärähdys sekä useita murtumia kasvoihin. Pelaajalle, jolla on jo ennestään ikävää historiaa aivotärähdysten saralta. Pahimmillaan koko ura on vaakalaudalla.

Siirrytään aikajanalla hieman eteenpäin huhtikuuhun 2009. Jokerit julkistavat kolmen vuoden sopimuksen Isännän kanssa. Jonkinlaista liideriä A-J:sta kaavailtiin, mutta sellaista ei saatu. Saatiin sen sijaan sylkykuppi kahdeksi kaudeksi. Siitä lähtien lokaa on satanut niin katsomossa kuin erinäisillä keskustelupalstoilla.

Pikakelaus takaisin nykyhetkeen. Liigaa on takana viisi ottelua, myös harjoitusmatsit olen seurannut tiiviisti. Jotain johtopäätöksiä uskaltanen siis näiden perusteella jo vetää. 34-vuotias Niemi on nyt näkymätön pelaaja kentällä. Ja juuri silloin – ollessaan näkymätön – hän on parhaimmillaan. Kolmospakkiparissa pelaava puolustaja ei loista kiekollista osaamista, mutta repii ja raataa senkin edestä tasaviisikoin ja alivoimalla. Mies ei enää ryntäile ulos tilanteista vaan sijoittuu oikein, pelaa hyvällä itseluottamuksella, voittaa toistuvasti kaksinkamppailuja omalla alueella, tekee hyviä ratkaisuja. Paikan tullen A-J jakaa lyhyen avauksen keskikaistalta kiekkoa hakevalle sentterille, tai purkaa järkevästi, jos avauspaikkaa ei ole.

A-kirjain rinnassaan pelaava Niemi on täysin ansaitusti joukkueen kapteenistossa, sillä hän huokuu jälleen pitkästä aikaa sitä tuttua johtajuutta, josta nuorempien pakkien on hyvä ammentaa oppia. Ei liene sattumaa, että valmennusjohto on ”istuttanut” juuri Niemen nuoren Klingbergin pakkipariksi. Huhujen mukaan Väänäsen loukkaannuttua A-J nappasi jopa väliaikaisesti Ossin paikan joukkueen bussissa. Kenties urbaania legendaa, mutta en suoraan sanoen ihmettelisi yhtään, vaikka tämä olisi täysin totta.

Vakavista päähän kohdistuvista vammoista toipuminen näyttää ottavan todellakin aikansa. Valmennuksen luottamuksen myötä Niemi on nyt kuitenkin vihdoin noussut kuin Fenix-lintu tuhkasta. Kaivattu Isäntä on palannut Areenalle. Se, jos mikä, lämmittää punakeltaista sydäntä.

-Järvelä

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Tapaus Klingberg

- Viisi ottelua, pisteet 1+1, 8 laukausta ja tehotilasto pakkasen puolella -3. Se on joukkueen huonoin lukema! Aika karua kertomaa kiekollisen ruotsalaislupauksen alkukaudesta. Vai mitä sanoo johtava pelikirja-anal-yytikko Tähkä?

- Ei kyllä runosuoni kuki viel tähän aikaan (toim.huom. sunnuntai klo 12.04) , pientä darraa puskee... Mut tossa myöhemmin voitais käydä tätä Klingon casea läpi. Toi oli hyvä aloitus, otan sen talteen

- Jätkä jäätyi heti alkuun, kun mä latasin faktat tiskiin.

- Valhe, emävalhe, tilastot. No okei, katsotaas...

- Tsekkaa ne eiliset kaksi viimeistä osumaa koosteesta. Antaa hieman tukea tilastoille siitä, miten tuo junnu pelaa omissa.

- Oppirahoja, oppirahoja... Klingon on meidän prospecti! Kaverin peluuttaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, vaikka virheitä nyt alkuun onkin tullut.

- Mut eikö noita oppirahoja olisi nyt syytä maksella K-Vantaan riveissä, jos omissa kaveri on täysi pujottelukeppi? Arkaa pelaamista, ongelmia fysiikan ja itseluottamuksen kanssa. Mun mielestä ne pelaavat ylhäällä, joilla homma toimii parhaiten kokonaisvaltaisesti.

- En periaatteessa vastusta pientä piipahdusta KiVassa, olisi hyvää oppia pojalle. Sieltä voisi tulla takaisin huomattavasti nöyrempi kaveri. 7. pakiksi kaveria ei ainakaan missään nimessä saa pudottaa, koska potentiaalin näkee. Vain pelaamalla voit kehittyä.

- Olet siis valmis allekirjoittamaan minun kannanoton siitä, että lähetetään poika Vantaalle treenaamaan perusasioita omissa pelaamisesta ja nostamaan itseluottamusta takaisin asialliselle tasolle?

- Tässä tapauksessa pitäisi kai sanoa, että laskemaan itseluottamusta, kaverilla on nimittäin sitä hieman liikaakin tällä hetkellä. Tämän kun yhdistää valtaviin näyttöhaluihin Dallasin suuntaan, niin seurauksena on nuoren pojan höntyilyä ja virheitä. Kyllä, olen siitä samaa mieltä että Kiekko-Vantaa voisi olla hyvä paikka opetella joukkuepelin saloja uudelleen.

Tähän on kuitenkin lisättävä, etten pidä tilastojen liiallisesta tulkitsemisesta vielä tässä vaiheessa kautta. Etenkin, kun tietää Klingbergin taustat.

- Asia saletti. Olen toki yrittänyt katsoa pelillistä tekemistä tilastoja enemmän. Piti vain tarkastaa ne tuossa tueksi. Osuvasti tuli myös muuten eilen tekstiviesti SaiPan kolmannen maalin jälkeen kaverilta, jossa luki ytimekkäästi ”V***n Klingberg”. Mielipiteeseen oli helppo yhtyä.

Perjantaina siis Tampereella Ossi palaa kokoonpanoon ja Klingon siirtyy Vantaalle Kivistön ottaessa pelipaikan ylhäältä. Kuka nappaa viivamiehen homman itselleen Klingonin siirtyessä yv:sta pois? Olisin istuttamassa Pulua tuohon kohtaan.

- Näin, ellei sitten Eronen satuttanut itseään pahemminkin SaiPaa vastaan. Jos Eronen ei ole pelikunnossa, Klingon jatkakoon mun puolesta "ylhäällä", kunhan pelaa varmistavan kaverin rinnalla. Toisaalta, eikö suakin jollain perverssillä tavalla kiinnostaisi nähdä kaksikko Klingon - Nordlund samassa pakkiparissa?

Mitä tulee viivamieheen ylivoimalla, eikös Pulkkinen pelannut SaiPaa vastaan tuolla postilla kolmannessa erässä? Itse toivon ja uskon, että tämä on pysyvä muutos.

- Klingberg-Nordlund… Hamassa tulevaisuudessa kyllä, mutta juuri tällä hetkellä ei. Katsotaan Ruotsin Vatasen ”farmisuoritusten” jälkeen, missä mennään, ja otetaan tapaus Klingberg tuolloin uudelleen käsittelyyn.

- Näin tehdään. Nyt menen potemaan ansaittua darraani.


Analyysin takana
Tähkä & Järvelä



P.S. Tuo Klingon-Masto-pakkipari olisi kyllä huikea. Siinä voisi käydä kuten Ipassa joskus, kun Lumme ja Vesa Salo pelasivat siellä. Kaverit törmäsivät VASTUSTAJAN maalin takana toisiinsa. Seurauksena vastahyökkäys ja maali.

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Se on 6-0 (Jokerit-HPK 20.9.)



"Oli mukavaa katsoa Jokereiden kannattajien toimintaa katsomossa. Ääntä ja meininkiä riittää. On joukkueellekin aivan eri asia pelata kannustavan kotiyleisön edessä, kuin hiljaisen yleisön edessä. Paikoin hommassa on aitoa Euroopan katsomoista tuttua menoa."
-Sammy Väisänen, YLE

---

Arkipeli, pikkuseura vastassa ja Eteläpääty täynnä.

Siinä lista sanoja, jotka eivät ole tainneet hirveän montaa kertaa kohdata yhdellä kertaa. Julleja ja näätiä vastaan ollaan toki saatu aikaan kiimaa ilman alkoholiakin, mutta tiistaitorstaikalpasaipasta on muodostunut käsite matsina, jonne mennään analysoimaan peliä, huutamaan näön vuoksi pari chanttia ja taputtamaan maaleille.

Parissa vuodessa meininki on parantunut kuitenkin muikein harppauksin ja nythän siellä voi puhua jo tunnelmastakin. Ei tietenkään mistään hirmuisesta hurmoksesta, mutta jokainen peli, jossa mekkalointi jatkuu täydet 60 minuuttia, on jo peukalon arvoinen suoritus. Koko katsomo on kerännyt sitä kriittistä massaa, joka pystyy luomaan fiiliksen, vaikkei peli sinällään ihmeitä tarjoaisikaan, eikä bisse kuplisi porukan suonissa. Murskavoitto ei toki ole hirveän hyvä mittari, mutta merkit ovat ilmassa.

Yhtenä tärkeimmistä tekijöistä täytyy - jälleen kerran - kiittää katsomon paikattomuutta. Kun aktiivinen porukka saadaan tiiviiseen ryppääseen, pystytään intohimo taikomaan esiin ankeampinakin hetkinä. Vastapainona se sitten taas imee lähes kaiken aktiivisuuden itseensä jättäen reunat hiljaisiksi niissä kuumemmissa peleissä.

Tästä ongelmasta päästäneen kokonaan eroon vasta, kun paikaton katsomo muuttuu yksinkertaisesti liian pieneksi ja aktiiviporukka joutuu jakautumaan useampaan katsomoon. Ei ole varmaa, että kasvu jatkuu näin hyvänä, mutta kausikortit ovat jo nyt kuumaa tavaraa ja lisääntyneen innostuneisuuden myötä ei ole mitenkään mahdotonta, että jo muutaman vuoden sisään Eteläpääty olisi koko leveydeltään hyppivää ja laulavaa massaa.

Tai näin ainakin mun päässäni. Elämme taas mielenkiintoisia aikoja ja on pirun kiva, kun itsekin pystyy innolla odottamaan tulevaa.

---

Ai niin, me voitettiin ja Pulu teki 2+1.


-Kenttsu

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kauden ensimmäinen vierasmatka

Kauden ensimmäinen vierasmatka järjestettiin Pelicans-Jokerit -otteluun lauantaina 17.9.11. Kyseessä oli kauden ensimmäinen vierasmatka, mutta ihan tavallinen reissu se ei ollut..

Kuten moni varmasti muistaa, Jokereiden viime kausi (10-11) päättyi melko epätoivotulla tavalla Nordiksen bunkkerissa. Jokerifanit olivat tuossakin ottelussa hyvin edustettuina paikalla, kuten koko pudotuspelisarjan. Fanit hoitivat oman ruutunsa hienosti ja kyseisen sarjan jokaisessa osaottelussa oli fanien keskuudessa aistittavissa huikeaa yhteishenkeä. Takana oli monenlaisia episodeja sisältänyt kausi ja yhteenhioutunut faniporukka olisi jatkopaikkansa ansainnut. Toisin kuitenkin kävi, mutta se on jo historiaa ja tästä on hyvä jatkaa.

Kauden päättymisen jälkeen istuimme pienellä porukalla faniravintola EastMemossa ja kiittelimme toisiamme kuluneesta kaudesta. Kaikista huokui, että kautta ei vielä haluttaisi laittaa romukoppaan. Intoa oli ja intoa on edelleen.

Tuona iltana viereeni istahti eräs pitkäaikainen Jokerifani ja ehdotti seuraavaa: mitä jos avaisimme jo nyt ilmoittautumisen tulevan kauden ensimmäiselle vierasmatkalle? Epäröin pitkään, koska tiedossa ei ollut vierasmatkan kohdetta, ajankohtaa eikä juuri mitään muitakaan tietoja. Lopulta päädyimme kuitenkin siihen, että kohteella tai ajalla ei olisi merkitystä. Ymmärsimme, että näille ihmisille on tärkeintä, että siellä pelaa se meidän yhteinen joukkue, joukkue jonka häviön olimme juuri käyneet todistamassa ja jonka tulevaisuuden suunnista ja hankinnoista meillä ei ollut yhtään tietoa. Siellä pelaisi Helsingin Jokerit - eiköhän se olisi tarpeeksi.

Seuraavana aamuna Facebookissa ilmestynyt kutsu kauden ensimmäiselle vierasmatkalle keräsi heti ensimmäisellä viikollaan kaksi bussillista osallistujia.

Pitkään odotettu kauden ensimmäinen vierasmatka tapahtui siis eilen, lauantaina 17.9. ja suunnaksi SM-liiga oli arponut meille Lahden. Mukaan lähti lopulta yhteensä 115 Jokerikannattajaa. Ennen kauden alkua puhuttaneet turvajärjestelyt olivat Lahdessa hoidettu hienosti. Saimme oman sisäänkäynnin otteluun sekä myös oman katsomonosan. Juuri näitä olemme jo pitkään SM-liigalta pyytäneet ja toivottavasti tämä käytäntö saadaan jatkumaan myös muilla liigapaikkakunnilla. 



Itse ottelussa Jokerijoukkue ja Jokerikatsomo ottivat hallin haltuunsa heti ottelun alusta alkaen. Jokerijoukkueen pelissä oli huomattavissa pientä takeltelua, vaikka taululla komeilivat lukemat 0-3 aina kolmanteen erään saakka. Kotijoukkueen avattua maalitilinsä kolmannen erän alkuminuuteilla oli selvää, että Pelicans ei päästäisi Jokereita helpolla. Kolmannen erän hurmos siivitti Pelicansin ensin maalin päähän ja lopulta tasoihin. Voittomaalikilpailussa Niko Hovinen pysäytti molempien Jokeripelaajien laukaukset ja ilta päättyi lahtelaisten voitonjuhliin. 

Jokerikatsomossa tunnelmat ottelun jälkeen olivat yleisesti hämmentyneet. "Hävittiinkö me juuri tää matsi perinteisellä Jokeritavalla?" oli yleinen kysymys kannattajien joukossa. Paluumatkalla kuitenkin ilmeet kirkastuivat ja todettiin kauden olevan vielä alussa. Sama positiivinen asenne, jota oli havaittavisssa jo edellisen kauden päätösjuhlissa nosti päätään ja todettiin, että tästä on hyvä jatkaa ja me mennään vielä pitkälle. 

Molemmat bussit selvisivät takaisin Helsinkiin ilman suurempia ongelmia ja iltaa jatkettiin faniravintola EastMemossa sekä sitkeimpien sankareiden kanssa Hjalliksen kallioilla vielä yömyöhään. 


Kiitos matkanjohtajille, Katille, Jampalle, Ramille ja Tiinalle, kuskeille sekä kaikille matkalaisille. Tästä on hyvä jatkaa ja toivottavasti tavataan seuraavalla vierasmatkalla! Muistakaa kaikki myös käydä osallistumassa kyselyyn koskien tulevia vierasmatkoja TÄÄLLÄ.


Tarkempi otteluraportti löytyy osoitteesta www.jokerit.com.
Lisää kuvia matkalta Eteläpäädyn Facebook-ryhmästä.

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Kiekkoa tuopin takaa vol. 1 – Kauden alla

- Tähkä, se Hentusen läpiajo...

- Tuska joka ei hellitä... kunnes pudotamme jullit pudotuspeleissä, mieluiten toki finaalissa. Uskalsin tsiigaa ekan kerran kyseisen läpiajon viime viikolla sitten sen mustan illan. Jälkikäteen nähtynä: Olipa muuten surkea yritys!

- Samaa mieltä. Itse katselin sen kyllä jo aika paljon aiemmin. Jaksoi vituttaa jonkin aikaa, mutta lopulta se kuitenkin unohtui suhteellisen hyvin. Kesällä sentään hemmetisti muutakin tekemistä ja lopulta viime kausi jäi unholaan näiden nyt pelattujen harkkamatsien myötä, kun homma on näyttänyt todella hyvältä jo tässä vaiheessa. Jotenkin muistan niitä Hanlonin, Jortsun ja Arajuuren tuskaisia viritelmiä, kun toivoi, että kyllä se siitä, jahka kausi lähtee käyntiin, vaikka harkkamatsit olivat täyttä tuubaa. Eihän se lähtenyt, mutta nyt taitaa lähteä. Vai mitä mieltä oot tuosta? Meinaan, mitä jäi Tsekeistä mieleen halpojen tuoppien ohella, jos noin pelillisiin asioihin mennään?

- Sähän puhut kuin mun suulla! Aran aikana v**utti jo treenipelien aikaan kattoa sitä touhua... Äijät liikku kuin ois ollu 2 kiloa lyijyä luistimet täynnä. Toisaalta kun tsiigaa noita Masan kasaamia jengejä verrattuna nykyporukkaan, niin onhan eroa kuin yöllä ja päivällä... Nyt laatua löytyy neljästä ketjusta eikä turhakkeita ainakaan etukäteen ajateltuna luulis löytyvän. Tshekin reissu? Pelillisesti jäi tosi vahva maku ja oikeastaan siellä heräs viimeistään usko että tästä jengistä tulee vielä jotain suurta! Paljon kertoo se, ettei heikkoja lenkkejä löytynyt vaikka etsimällä etsisi. Sen sijaan tehoja laajalta rintamalta ja erityisesti vahvat toiset erät jäi mieleen! Mutta mutta... Ossi, vastaa niihin viesteihin!

- Siitä on jokunen vuosi, kun muutin tänne Helsinkiin ja siitä lähtien on tullut pelejä katsottua aktiivisemmin. Koskaan ennen ei ole ollut näin vahva fiilis etukäteen siitä, että nyt on todella mahdollisuudet menestyä. Runkosarjassa top3:een ja pudotuspeleissä on vain taivas rajana. Tietysti paljon loukkaantumistilanteestakin riippuen, noita muuttujiahan kauden aikana riittää. Mutta tällä hetkellä… Hyökkäyspeli on todella nätin näköistä. Painetta löytyy vastustajan päätyyn kolmen ketjun voimin ja neljäskin punnertaa pelin toisinaan sinne suuntaan, vaikka päätehtävä onkin pitää oma pää puhtaana. On siinä pieni ero aiempiin Juutilainen-Saarinen ym. juniorit –osastoon - kaikella kunnioituksella - kun vertaa millaisia pelimiehiä tuolla nyt viilettää. Lähdetään purkamaan vaikka tästä hyökkäyspäästä nykyjoukkuetta ketju ketjulta, kun se nyt tuli puheeksi ja hyökkäyspelin kautta on Erkkakin poikkeuksellisesti lähtenyt tänä vuonna rakentamaan pelisysteemin.

- Niin, aina on ennen kautta uhottu joukolla, että "tää on meidän kausi!" Nyt on mun nähdäkseni ekan kerran uholle myös katetta. Kaikki lähtee ykkösketjusta, joka on treenipelien perusteella todellinen ässä. Filppula on ollut jopa parempi kuin odotin. Tiedän että monet tsiigaa tätä kieroon, mut väitän että Filarin pelissä alkaa olla ottomaisia piirteitä. Ei ole mikään pikakiituri mutta ne veivit ja namupassit milloin mistäkin asennosta on jotain hyvin ottomaista. Eavesia moni pitää myös pelintekijänä mutta se äijä on paljon muutakin! Pelikäsitys, sijoittuminen ym. on aivan huipputasoa liigassa. Ehjänä varmasti 20 byyriä Filarin passeista, tästä voin lyödä vaikka vetoa. Tohon vielä Hardt tai Ruutu tekemään likaista duunia niin yksi parhaista ketjuista liigassa on kasassa. Paljon kertoo se, että LKP on nyt selvä kakkosketju vaikka dominoi viime kaudella!

- Pitää vain toivoa, että Eaves pysyy terveenä ja koputella puuta tässä saman tien. Pelintekijähän Eaves pitkälti on, mutta on joutunut ns. pakon sanelemana nakkelemaan maaleja Filarin loistopasseista. Mikä hienointa jätkien kemia toimii ja sieltä tulee toinen toistaan yllättävämpiä ratkaisuja tämän tutkaparin ollessa kentällä. Vielä kun saadaan tuo kolmas lenkki mukaan aivoituksiin, niin hyvä tulee. Hardt nyt onnistui nakkelemaan avopaikoista Tsekeissä tolppiin ja muuta vastaavaa, mutta toisaalta tekee äärimmäisen tärkeää työtä tehden taikureille tilaa kentällä. Veikkaan kyllä, että suhteellisen pian Rudi ja Hardt vaihtavat paikkoja kokoonpanossa, vaikka Tanskan dynamiitti ihan pirteästi onkin pelannut.

- Oon hieman eri mieltä tuosta Hardtista. Uskon, että jätkä tulee vakiinnuttamaan paikkansa ykkösessä, jos saa otteihinsa vähän röyhkeyttä ja säpinää. Sitä kautta tekee sen kymmenkunta maalia tällä kaudella. Niin, mutta se LKP? Vielä ennen kauden alkua nimesin Kerälän tän kauden väliinputoajaksi, mutta kyllähän jätkä on treenipeleissä vakuuttanut siihen malliin että taitaa sittenkin pitää paikkansa. Pulkkisen kohdalla toivon sydämeni pohjasta että Pulu kumoaa viime kauden pistemääränsä ja kepittää "koko kansan ilmaveivaajan" pistepörssissä. Jokohan suomalainen media viimeistään sen jälkeen noteeraisi Pulkkisenkin? Lahti vaikuttaa niin nälkäiseltä, että ilman loukkaantumisia tulee taas keikkumaan maalipörssissä korkealla. Tuskin yltää viime kauden määrään, mutten todellakaan usko jukkahentusmaiseen totaaliseen viimeistelytaidon menettämiseen. Jos LKP pettää sittenkin, niin onneksi meillä riittää variaatioita miten ketjut voi rakentaa kiitos fiksun joukkueen rakentamisen...

- Jännä nähdä, mut heitetään vaikka stobe vetoa. Mä heitän Rudin ykkösen vasempaan laitaan joulutauolle mentäessä ja sä heität Hardtin. Sovittu? Kyllä mulla odotukset on toki Hardtia kohtaankin kovat. LKP:stä oikeastaan samat havainnot. Kerälää on tällä(kin) kaudella kannattaja jos toinen dissannut jälleen etukäteen, mutta henkilökohtaisesti uskon, että tämä ketju jatkaa siitä, mihin viime kaudella jäi. Ja tuosta porukasta tasoaan tulee entisestään nostamaan eniten Kerälä. Aivan liian aliarvostettu lenkki ketjussa, joka on enemmän kuin osiensa summa. Kerälä pelasi Tsekeissäkin hyvää sentteripeliä ja on kakkossentterin paikkansa ansainnut.


Pulusta sen verran, että odottakaapa vain. Hienoa, että media maalaa visioita nuorista, joissa nostetaan esille veivaaja, Vatanen, Armia ja Salomäki, mutta Pulu saa rauhassa keskittyä itse asiaan. Jälki tulee olemaan kovaa kentällä, ei tätä hommaa mitata palstamillimetreinä 7 päivää -lehdessä. Yksi pyyntö vielä: vähän enemmän laukauksia, Teemu? Heitäpä seuraavaksi pika-analyysi kolmosesta.

- Stobesta vetoa? Kiinni veti! Otan siihen toiselle kädelle lonkeron, ettei maine mene... Mut syväanalyysi kolmosketjusta? Liigan epäilemättä kallein, mutta lähtökohtaisesti myös paras kolmosketju. Jossain SaiPassa toi olisi päivänselvä ykkösketju... Mä en oikein etukäteen edes osaa kuvitella miten Ruutu tulee meillä pelaamaan, mutta Hahlin ja Ridan panokseen luotan 100%. Hahl on aliarvostettu, tekee hemmetin hyvää duunia kahteen suuntaan, voittaa aloituksia ja siinä ohessa duunasi pisteitä lupaavaan tahtiin treenipeleissä. 30p ei lainkaan mahdotonta. Polle laukkaa kuin vanhaan malliin jäällä, vielä kun löytäisi jostain sen 06-07 kaltaisen viimeistelytehon ja itseluottamuksen niin tuollakin ketjulla vaan taivas on rajana! Milloin viimeksi meillä on ollut lähtökohtaisesti kolme näin dynaamista ketjua kasassa? Muuten... Kun päästiin vedonlyönnin makuun, niin puolen litran kossusta vetoa, että jatkoajan Jarkko Ruutu-topicissa päästään yli maagisen tuhannen viestin rajan ennen joulutaukoa... On ne jullit lutuisia! 


- Heh. Paljonko siellä nyt on jo viestejä kasassa? Taisit olla muuten itsekin Rudin suhteen ristiriitaisin fiiliksin. Omalta osaltani toivotan tervetulleeksi: särmää, johtajuutta, esimerkkiä nuorille ja Erkan luottopeluri. Ok, on vahvaa IFK-taustaa, mutta tämä on ammattilaisurheilua ja kun tulee oikein roolitettuna joukkueeseen, on tervetullut. Ei seurauskollisuutta muutenkaan enää tunnusteta ihan sillä tasolla kuin joskus aikoinaan. Ja onpa nyt kaikki veljessarjan pelurit pukeutuneet meidän paitaan. Mä luotan siihen, että Keklu tietää, mitä tekee ja mulla on 100 % luotto Kekäläiseen.

- Vasta 505 viestiä kasassa, mutta ei hätää... Jarkkohan on persoona, joka saa usein myrskyn aikaiseksi vesilasissa otteillaan jäällä. Olen suuresti yllättynyt jos tonni ei pauku ennen joulua. Oma ensisuhtautumiseni Ruudun hankintaan oli ehdoton EI. Ajattelin pitkälti tunteella; Julli mikä julli, ottaa pelissä aina ne pari typerää jäähyä. Mitä käyttöä? Nyt, kun hankinta on vahvistettu ja asiaa on ehtinyt miettimään viikon päivät, niin olen valmis hyväksymään siirron. Lähtökohtaisestihan mies on todella kovan luokan pelaaja nimenomaan kolmosketjun rouhijaksi eikä äijä todellakaan ole niin kädetön kuin mitä jullit yrittävät uskotella. Tähän päälle vielä lukuisat esiintymiset NHL:n, arvoturnauksien ja liigan finaaleissa... Kovissa liemissä keitetty äijä on aina kova lisä miehistöön! Toisaalta Ruudun on oltava vahvistus ja pelattava hyvin, muuten tie fanien sylkykupiksi on viivasuora, kuten tapaus Hirso osoitti aikanaan. Uskotko muuten, että Semir Ben-Amorista tulee ehjää enää ikinä? Ikäviä huhuja kuuluu miehen vamman laadusta...

- Eikö se mene niin, että nuorisopastori Järvelä ei usko edes itseensä? Läpät sikseen, nämä eivät ole uskon asioita. Toivon, että Semir palaa entistä vahvempana. Silti on eri juttu, palaako kehiin ja jos palaa, niin ottaako enää paikkaa kokoonpanossa ilman loukkaantumisia. Minut on nimittäin vakuuttanut tämä nuori kaveri Tyrväinen ja Julle menee nykynäytöillä Semirin ohi minun papereissa. Semir on pelaaja, joka tarjoaa laajuutta rosteriin, mutta ei ole avauskokoonpanossa ilman loukkaantumisia tai rotaatiota. Heinon ja Mäen paikat on sementoitu nelosessa, joten viimeisestä paikasta taistelevat tosissaan Tyrväinen ja Semir.

Muutoinhan hyökkäyskokoonpanoa täydentävät Teräväinen, Ruuttu, Koski sekä kulttipelaajan mainetta fanien keskuudessa nauttiva Markus ”Laku” Hännikäinen. Hienoa tuossa on ollut se, että nuoret jannut voi heittää surutta kehiin, kun pelisysteemi toimii. Silti kentällä tapahtuu muutakin kuin pelokasta suorittamista ja virheiden välttelyä. Asenne oli harkkamatseissa Tsekin turneella varsin ennakkoluuloton. 16-vuotiaasta Teräväisestä kuullaan vielä paljonkin tulevaisuudessa, mutta en näe mitään syytä, etteikö myös muista pelaajista voisi kasvattaa tulevaa runkoa Jokereihin pitkäjänteisellä sisäänajolla. Reilusti vain vastuuta KiVassa ja A-junioreissa sekä toisinaan nostoja edustukseen.

Aika paljon settiä hyökkäyksestä, mutta paketoidaanpa pakit kasaan. Liian heiveröinen kalusto? Niinhän ne väittävät, mutta ollaanko samaa mieltä?

- Puolustus vaikuttaisi vähän kirjoittamattomalta kortilta etukäteen. Uskoisin kuitenkin, että pakisto on koottu nimenomaan toteuttamaan Erkan luomaa offensiivista pelisysteemiä. Jos systeemi lähtee rullaamaan, tuo pakisto toimii kuin häkä. Narukäsi Klingon, Erosen "kimmorintasmainen" liuku ja Nordlundin pyssy ovat kovaa valuuttaa. Siihen vielä järkähtämätön Ossi ja komeetta Dehner, niin suurta ongelmaa ei pitäisi olla. Lopuksi täytyy vielä ottaa erikseen esille tapaus AJ. Toivon, ja varmasti jokainen meistä toivoo sydämensä pohjasta, että Isäntä tekee vielä kerran paluun omalle tasolleen. Treenipelit antoi odotuttaa parempaa; Ei isoja virheitä eikä "aajiimaisia" ryntäilyjä ulos tilanteista. Perusvarmaa duunia, eli juuri sitä mistä AJ parhaimmillaan tunnettiin.

Kivistö, Manelius ja Lindbohm sparraa taustalla. Uhkakuvat on olemassa oman maalin edustalla, mutta tässäkin kohtaa luotan viime kädessä Kekäläiseen ja tämän luomaan scouttausverkostoon. Ei tarvi availla tekstitv:tä! Mutta entäpä Eero? Myönnän pelkääväni tässä kohtaa floppia. Olisiko Unkarin Sulttaanista vapahtajaksi tarvittaessa?


- Jos jossain tunnen epävarmuutta, niin se on nimenomaan maalilla. Eero ei ole napannut juurikaan gamesavereita, jos niitä nyt ei ole tarvinnut harjoituspeleissä ottaakaan. Saapa nähdä, miten homma toimii kauden alkaessa Areenan kirkkaissa valoissa.

Zoltan aiheuttaa allekirjoittaneelle aina jonkinlaisia sydämentykytyksiä omintakeisella torjuntatyylillään, mutta toisaalta kohtuullisesti on koppi tarttunut. Eniten minut on yllättänyt Fränä, jonka peli on näyttänyt yllättävän valmiilta. Menisikö se sitten niin, että Zoltan menee KiVaan ja Fränä aloittaa kakkosena. Jos hieman epävarmasta maalivahtitilanteesta pitää jotain positiivista etsiä, niin se on se, että hyvän maalivahdin saa kesken kauden tarvittaessa isolla rahalla, mutta toimimatonta pelisysteemiä ja huonosti roolitettua joukkuetta on vaikeampi lähteä vaihtamaan.

Kokonaisuutena tasaviisikoin peli on mallillaan etenkin hyökkäyssuuntaan, kun huomioidaan, että kausi on vasta alkamassa. Erikoistilanteissa on vielä paljon petrattavaa, mutta roolipelaajia löytyy, joten eiköhän tämä asetu uomiinsa. Listataanko lopuksi hieman odotuksia ja ennustuksia? Pelillisiä ja pelikentän ulkopuolella tapahtuvia.

- Kyllä, eiköhän itse joukkueesta ole kaikki oleellinen käyty läpi. Pelillisesti odotan ja edellytän tasaisempaa suoritustasoa kuin viime kaudella. Mitalisijat ovat vähimmäisvaatimus tuolla kalustolla. Se SUURI unelmahan olisi kohdata jullit stadin unelmafinaalissa ja voittaa se seitsemännen pelin jatkoilla. En edes tiedä miten siinä kohtaa reagoisi katsomossa? Sen jälkeen olisin varmasti kokenut hienoimman hetken jääkiekon parissa, mitä voi kokea. Mikään ei voittaisi sitä!

Ennustuksia? Kaukalossa edetään "hyökkäys on paras puolustus"-mentaliteetilla, maalirikkaita pelejä tullaan kokemaan. Ainakin kerran kaudella Jokerit lappaa yli 10 nyyttiä taululle kotikaukalossa. Vieraissa Jokerit yllättää voittaen Lahdessa ja Tampereella siten että olen mestoilla todistamassa asiaa. Kaukalon ulkopuolella emme tule viettämään areenan käytävillä tuopin edessä aikaa yhtä antaumuksella kuin edellisillä kausilla. Useinhan tämä ja Jokerien peliesitykset korreloivat toisiaan ainakin viikonloppupeleissä.

Huomaatko miten optimistinen olen? Nuo Lahti- ja Tampere-väitteet ovat jo aika paksua?

- Kyllä vain. Mikä parasta nuo molemmat päästään testaamaan heti kauden alkuun. Sokerina pohjalla vierasmatkoilla on ennen joulua supermatka Itävaltaan, jonne tultaneen saamaan kasaan 100 jokerifania.

Itse heitän vaatimattomasti pelilliseksi tavoitteeksi Jokeri-kiekon paluun. Uskon finaalipaikkaan, haaveilen jopa mestaruudesta. Mitäpä luulet, jos tulee poika Pasilaan, niin vilahtaako Eteläpäädyssä tissit? Vai näkyykö ne ihan normisti muutenkin?

- Hykerryttävää... Huomenna kauden avaus, lauantaina Lahteen, tulevilla viikoilla kaksi Tampereen matkaa... Marraskuussa Ouluun ja ennen joulua Itävaltaan. On tää hienoa elämää!

- Ei saakeli, melkoinen fiilis… Alkaisi jo! Tää on meidän kausi.

Johtavat pelikirja-analyytikot
Tähkä & Järvelä

Kiekkoa tuopin takaa

Tänään on perustettu Jokerifanien elämästa kertova blogi. Blogi kantaa nimeä "Kiekkoa tuopin takaa".

Mitä tapahtuu faniporukassa, millaista on meno vierasmatkalla, millaista on faniporukan yhteinen urheilutapahtuma, mitä fanit tekevät katsomon ulkopuolella? Mitä mieltä fanit ovat joukkueen otteista, mitä odotuksia tuleviin otteluihin on ladattu?

Kaikkiin näihin ja moneen muuhun kysymykseen löytyy vastaus tästä blogista. Kirjoittajat eivät ole toimittajia eivätkä kirjallisuuden ammattilaisia vaan tavallisia Jokerifaneja. Sisältö päivittyy samassa tahdissa kuin kausi kehittyy. Tiedossa on ainakin vierasmatkainfoa, raportteja Areenalta sekä analyyseja ja pohdintoja joukkueen otteista ja tulevista haasteista.

Tämän blogin sisältöön voit juuri sinäkin vaikuttaa. Lähtemällä mukaan Jokereiden fanitoimintaan pääset osaksi kaikkea tätä, mitä muut vain lukevat.





Tämä on blogi meistä ja meidän maailmasta. Tehdään siis tästä kaudesta ikimuistoinen ja taataan kirjoittajille paljon juttuaiheita läpi pitkän kauden.



kuva: www.jokerit.com