sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Vänrikki Koskela


Muistatteko Tuntemattoman sotilaan Vänrikki Koskelan?  Miehen, joka syö rautaa ja paskantaa kettinkiä. Koskela oli yksi konekiväärikomppanian kolmesta joukkueenjohtajasta. Luonteeltaan hän oli itse vaatimattomuus, mutta siitä huolimatta nautti horjumatonta luottamusta miehistönsä keskuudessa, koska hän johti joukkojaan esimerkillään ollen samalla yksi joukkueensa parhaista sotilaista.
Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmoista juuri Koskela on aina ollut oma suosikkini. Se johtunee siitä, että arvostan tällaista johtajuutta, jossa ei nosteta itseään johtajan asemaan sanoin vaan arvostus ansaitaan teoilla. Seurattuani alkukauden Jokereiden peliä, nousee väistämättä yksi pelaaja esiin, joka muistuttaa monella tapaa Koskelaa: joukkueen kapteenistoon kuuluva kolmosketjun sentteri Riku Hahl.
Luin eilen junassa matkalla Lappeenrantaan muuan keskustelupalstaa viime keväältä, missä Riku Hahlin tulo Jokereihin otettiin hieman ristiriitaisin tuntein vastaan. Hahl ei ole jokeritaustainen pelaaja, mikä aiheutti erinäisiä spekulaatioita motivaatiosta ja nämä yhdistettiin mahdolliseen uran laskusuhdanteeseen. Toisaalta yhtä aikaa palstalle tuli katkeroituneita viestejä hämeenlinnalaisilta jääkiekon ystäviltä Hahlin siirtyessä Kerhon sijasta Jokereihin sekä muutamia optimistisia arvioita meidän kannattajilta siitä, että juuri Hahl on kuitenkin usein ollut Erkka Westerlundin luottopelaaja maajoukkueessa. Nyt ymmärrän täysin HPK:n kannattajien katkeruuden. Kukapa ei haluaisi tätä pelaajaa joukkueeseensa. Riku Hahl on osoittanut kaikki epäilevät spekulaatiot turhiksi. Hän ei edelleenkään ole jokeritaustainen pelaaja, mutta mies pelaa kaukalossa illasta toiseen silti suurella sydämellä. Ammattiylpeydellä, ja ylpeys tässä tapauksessa nimenomaan positiivisessa asiayhteydessä.
Hieman ihmetytti myös kauden alla se, että kolmosketjun sentteri ilman jokeritaustaa sai rintaansa A-kirjaimen. Tämähän pitäisi antaa vain joukkueen johtaville pelaajille tai pitkäaikaisille jokeripelaajille. Ei ihmetytä enää. Alkukauden aikana Hahlin johtama ketju on ollut liigan paras kolmosketju. Ylivoimaisesti. Mielestäni se on ollut myös johtava ketju Jokereissa. Ketju, joka on kantanut jengiä silloinkin, kun ylempien ketjujen tähtien peli on ollut tukkoista. Jani Ridan uudesta tulemisesta kuului huhuja jo viime kaudella, mutta vasta nyt Hahlin rinnalla ollessaan terveenä pelannut Rita on herännyt uuteen kevääseen. Vastaavasti Riksan ketjuun on varmasti myös 17-vuotiaan Teuvo Teräväisen turvallista ja helppoa tulla pelaamaan. Nämä ansiot Riksalle vieläpä ”vain” ketjutasolla 5 vs. 5 -pelissä. Sen lisäksi, että Riksa pelaa hyvää modernia sentteripeliä, hän on kultakimpale valmennukselle erikoistilanteissa. Aloituksia Riksa kaivaa pakaslahtimaisesti omille ja on noissa aika tavalla omalla tasollaan Heinon kanssa Filppulaan ja Kerälään verrattuina. Alivoimalla hän urakoi illasta toiseen pyyteettömästi kärkikarvaajana: laittaa kroppaa likoon, blokkaa laukauksia. Sisulla, aivan kuin Koskela Tuntemattomassa sotilaassa. Hahl pelaa myös ylivoimaa, uskoisin, että osin juuri hyvän aloitustehokkuutensa ansiosta. Siinä, missä Filppula häviää aloituksen hyökkäyspäässä ja hänen viisikkonsa tuhlaa sekunteja kiekon tuomiseksi alueelle, kaapii Riksa aloituksen omille ja antaa viisikolleen tilaisuuden ylivoimakuvion välittömään pyörittämiseen.
Oliko sattumaa, että Jokereiden pelillinen laskusuhdanne ajoittui samoihin aikoihin Hahlin loukkaantumisen kanssa? Ei varmasti. Vastaavasti kurssi kääntyi menneellä viikolla, kun Hahl palasi muutamaa ottelua aiemmin kokoonpanoon. Etenkin alkukaudesta Jokereilla tuntui olevan kyky pelata ottelun paras eränsä kolmannessa erässä. Tasatilanne tai tappioasema käännettiin hyvällä pelillä voitoksi. Mahdotonta tietenkään allekirjoittaneen tietää, mitä tuolloin viimeisellä erätauolla tapahtuu pukukopissa, mutta uskoisin, että Riksa on juuri niitä johtavia pelaajia, joka tarvittaessa sanoo muutaman rohkaisevan sanan. Ja koko jengi kuuntelee. Joka jätkä.
Fanit, seuratkaa tätä pelaajaa. Uskaltaisin väittää, että viimeistään loppukaudesta jaatte julkisia rakkaudenosoituksia kolmosketjumme sentterille. Ville Vaatimaton menee jäälle ja näyttää esimerkkiä. Pelistä peliin, erästä erään, vaihdosta vaihtoon. Aika velikulta.

Järvelä

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Germasta tekstiä :)

Anonyymi kirjoitti...

Jokerifanien silmälasit tekee Näkö Optiikka! Kausarilla alennusta -25% jo edullisista hinnoistamme.